De coronacrisis zette een rem op bedrijfsovernames bij middelgrote bedrijven.
Inmiddels trekt de markt voor fusies en overnames weer aan. Adviesbureaus rapporteren zelfs meer belangstellenden onder verkopers en investeerders dan vorig jaar.
Gedwongen verkopen vallen op dit moment mee, maar dat kan dit najaar veranderen.
De markt voor bedrijfsovernames zit weer in de lift. Door de coronacrisis kwam er een plotselinge dip in het aantal fusies en overnames, maar investeerders staan inmiddels weer klaar om de portemonnee te trekken.
Overnameplatform Brookz voor MKB-bedrijven ziet dat het aantal inschrijvingen van ondernemers en investeerders maar liefst 25 procent hoger is dan in 2019.
Ondernemers die hun bedrijf willen verkopen én potentiële investeerders zijn inmiddels van de grootste coronaschrik bekomen, concludeert het Financieele Dagblad op basis van een rondgang.
Overname-adviesbureau Marktlink spreekt tegenover de krant zelfs van een recordjaar. “Het aantal verkoopmandaten ligt 40 procent hoger dan in deze periode vorig jaar”, aldus Tim van der Meer van dat bureau.
Het aantrekken van de markt is vooralsnog niet het gevolg van bedrijven die nu in de uitverkoop zouden moeten. Gedwongen verkopen vallen volgens adviesbureau Kruger juist mee omdat de betaling van belastingen maandenlang kan worden opgeschort.
Lees ook: Dit doet de coronacrisis met de overnamemarkt voor MKB-bedrijven: koper met cash is king
Eerder deze maand stelde kredietverzekeraar Coface dat een groei van het aantal faillissementen waarschijnlijk pas in de tweede helft van dit jaar zichtbaar wordt. Ook banken verwachten dat de tweede helft van dit jaar zwaar wordt voor een deel van de Nederlandse bedrijven.
Het kan dus zo zijn dat noodgedwongen verkopen later dit jaar een prominentere rol krijgen op de fusie- en overnamemarkt.